Як очистити каструлю від нагару і жиру

Як очистити каструлю від нагару і жиру: прості рецепти

Приготування домашніх страв — це не тільки кулінарні шедеври. Це ще й наслідки у вигляді нагару і жиру, які потрібно видаляти. Питання про те, як відмити каструлі, актуальний для будь-якої домогосподарки.

Багато мийних засобів або коштують надто дорого, або небезпечні для здоров'я, особливо дитячого. На щастя, є чимало способів обійтися без штучних складів.

Універсальні варіанти очищення

Здебільшого це кошти, які постійно використовуються в побуті. Так що рецепти можна вважати по-справжньому народними:

  • Сіль — відмінний варіант, якщо каструля пригоріла. Воду наливають на рівень нагару або вище, додають від трьох столових ложок солі, перемішують, нагрівають на вогні, а потім залишають на добу.
  • Харчова сода. Рецепт такий же, як з сіллю, тільки діє швидше. Розчин доводять до кипіння на слабкому вогні, а потім залишають на два-три години.
  • Сіль з содою. Як очистити нагар всередині каструлі або густий шар жиру, якщо сольовий і содовий розчини окремо діють слабо? Правильно, використовувати комбінацію. Рецепт все той же, тільки обох компонентів кладуть по дві столові ложки. Розчин виходить настільки потужним, що досить прокип'ятити його всього пів години.
  • Активоване вугілля. Допомагає від проблем не тільки з травленням, але і з нагаром або жиром. Проблемні місця посипають перетертими в порошок таблетками та залишають на двадцять хвилин, потім заливають окропом і залишають ще на п'ятнадцять хвилин.

Завершення у всіх варіантів однакова: розчин зливають, а каструлю миють водою і протирають губкою. Якщо раптом стерлось не все, треба або повторити, або спробувати інший рецепт.

Чистка емальованих виробів

Поверхня, покрита емаллю, «не любить» довгого нагрівання та агресивні хімічні реакції. Безпечними з доступних засобів вважаються наступні:

  • Ложка харчової соди та канцелярського клею. Беруть місткість, яка більше проблемної каструлі за розміром, там суміш розводять водою і доводять на кипіння. Потім кладуть всередину каструлю і кип'ятять ще п'ятнадцять хвилин.
  • Оцет або лимонна кислота. Розводять до слабкої концентрації — чотири літри води на столову ложку. Цим розчином заливають каструлю і залишають на два-три години. Можна прискорити процес і злегка підігріти на вогні.

Як відтерти гар з каструлі, якщо нічого не допомогло? В особливо важких випадках використовують «білизну». Працюють обов'язково в захисних рукавичках. У воді розводять дві столові ложки «білизни» і залишають на добу. Вода обов'язково повинна бути холодна, інакше емаль може потріскатися.

Після будь-якого із засобів каструлю промивають водою з мийним засобом. При використанні «білизни» вода повинна бути проточною, мити потрібно довше, а руки краще захистити рукавичками.

Обробка алюмінієвого посуду

Вироби з цього металу були популярні на кухні ще в минулому столітті, поширені й досі. Алюміній досить практичний, але накип, нагар і жир пристають до нього порівняно легко. Ось кілька засобів на такий випадок:

  • Дев'ятипроцентный розчин оцту розводять водою — літр чотири столові ложки. Заливають каструлю і кип'ятять годину.
  • Господарське мило з канцелярським клеєм — рецепт, освоєний в один час з алюмінієвим начинням, але як і раніше ефективний. Як очистити каструлі від жиру такої незвичної суміші? У чотири літри води додають третю частину шматка господарського мила, попередньо натерши на тертці, і столову ложку клею. Потім кип'ятять пів години.
  • Крейда, зубний порошок, зубна паста. Тут ще простіше. Проблемну поверхню змочують, натирають крейдою, порошком або пастою. Вони працюють як абразив, але м'який, не дряпають.

В кінці, як звичайно, місткість миють і протирають губкою. До речі, універсальна харчова сода підходить і для алюмінієвих виробів.

Що потрібно, щоб очистити каструлю зі сталі

Нержавіючі сталеві сплави для харчової промисловості спеціально створюють гранично довговічними. Захисна плівка на поверхні робить каструлю майже несприйнятливою до нагрівання і корозії. Але властивості плівки слабшають, якщо не чистити виріб від нагару, жиру і накипу.

Кошти, які підходять у випадку з нержавійкою:

  • Лимонною кислотою та усувають забруднення, і накип. У місткість наливають воду, доводять до кипіння, додають кілька ложок кислоти, кип'ятять ще до пів години й витирають губкою.
  • На каву не тільки ворожать — їм ще й доводять до блиску сталеві каструлі. Щоб отримати такий ефект, натирають кавовою гущею проблемні ділянки, а потім м'яко розтирають губкою. Спосіб абсолютно екологічний і безпечний для здоров'я.

Для сталевого посуду, на відміну від більш чутливої, можна використовувати й сильні хімічні склади. Але робити це потрібно обережно.

Заходи безпеки при роботі з агресивними засобами

Незалежно від бренду, дотримують кілька заходів:

  • Надягають на руки захисні рукавички, щоб не отримати опік;
  • Відкривають вікна або включають витяжку на кухні, щоб у повітрі не концентрувалися летючі випаровування, які у великому обсязі бувають небезпечні для здоров'я;
  • Змочуючи місткість, ставлять її в пакет або накривають плівкою — з тією ж метою, щоб випаровування не поширювалися по кімнатах;
  • Використану в процесі губку потім викидають, оскільки повністю вимити з неї утворилася суміш все одно не вийде;
  • Саму місткість ретельно промивають водою вже зі звичайним мийним засобом, щоб очистити поверхню.Під різними брендами випускається декілька складів, кожен з яких презентують як гранично безпечний і, звичайно, максимально ефективний.  Різні опитування дають різні результати, тому при виборі такого складу краще попередньо подивитися актуальну статистику - чим свіже, тим краще.  Це розумніше, ніж сліпо довіряти рекламі.

Якщо кухонне начиння покривається густим шаром жиру, нагару, накипу - це не означає, що доведеться змиритися.  У минулому і навіть в позаминулому столітті, коли сучасних мийних засобів не було і в помині, люди вже знали, чим очистити каструлі в особливо важкій ситуації.  Більшість цих рецептів застосовні й зараз - кожен найбільше підходить для того чи іншого різновиду каструль.

totop