Як почистити чавунну сковорідку від нагару

Як очистити чавунну сковороду від нагару

Сковорода з чавуну – класичний, майже що неодмінний атрибут на кожній кухні. Експлуатується такий предмет дуже часто. У зв'язку з цим актуальним є питання: як почистити чавунну сковорідку від нагару, як підтримати її в чистому і свіжому вигляді? Як зробити так, щоб можна було легко користуватися сковорідкою на свій розсуд хоч кожен день, але поверхня при цьому не покривалася гаром?

Цікавий момент полягає в тому, що утворює з чавуну нерідко служить господаркам навіть не роками – десятиліттями. У багатьох на кухні знайдеться сковорідка, якою користувалися ще батьки або навіть бабусі з дідусями. Причина в тому, що цей металевий сплав неймовірно міцний і довговічний, екологічно безпечний і при цьому не обходиться надто дорого.

Але навіть у самій ідеальної господині шматочки їжі все одно будуть прилипати й пригорати до такої поверхні. Особливість чавуну в тому, що будь-який кулінарний шедевр частково залишиться на дні. Це, можливо, єдине, чим металевий сплав без спеціального покриття програє сучасній тефлоновій поверхні.

Однак факт залишається фактом: утворюється нагар, і потрібно придумувати, чим його очищати, не пошкоджуючи саму сковорідку. На сьогодні це можна зробити за допомогою:

  1. Господарського мила або прального порошку;
  2. Кальцинованої соди;
  3. Канцелярського клею;
  4. Оцтової кислоти.

Також можна скористатися металевою щіткою. У будь-якому випадку про те, як зняти нагар з чавунної сковороди, краще подумати заздалегідь – до того, як шар гару стане настільки товстим, що почне псувати й зовнішній вигляд посуду, і смак приготованих страв.

Якщо коротко, будь-яка робота в цьому напрямку зведеться до того, що сковорідку доведеться промити, прокип'ятити або потерти. Існує кілька варіантів, кожен з яких має свої особливості.

Надійний спосіб усунути гар і повернути блиск

Жир, який пригорає при смаженні, з часом чорніє, вбирається в дно і стінки. Коли нагару стає занадто багато, простий миючий засіб з ним вже не справляється. Тому доводиться використовувати більш потужні склади. Купувати заради цього щось спеціалізоване не обов'язково, можна приготувати такий засіб самостійно.

Необхідно зробити наступне:

Вірний спосіб усунути гар і повернути блиск
  1. залити водою велику місткість, куди поміститься за розміром сковорода;
  2. опустити пригоріла посуд у воду;
  3. додати жменю прального порошку, жменя кальцинованої соди, тюбик канцелярського клею;
  4. поставити на вогонь і кип'ятити приблизно дві години.

Коли гар почне відлипати, її можна почистити металевою щіткою. При необхідності кип'ятіння повторюють.

Як відмити чавунну сковороду з допомогою оцтової кислоти

Як відмити чавунну сковороду з допомогою оцтової кислоти

Якщо на чавунній поверхні утворився стійки нагар, який складається з застарілого жиру і щільного шару сажі, то звичайною гарячою водою вже не обійтися. Доведеться замінити її на більш потужний засіб – оцтову кислоту.

Недолік такого методу в тому, що кислоти потрібно багато – стільки, щоб вона покривала всю поверхню, яку потрібно очистити. До того ж відмочувати посуд доведеться приблизно три доби. Однак в результаті окісне навіть найзастаріліший наліт. Після цього сковороду, зрозуміло, потрібно промити теплою водою з мийними засобами та кілька разів обполоснути.

Як повернути колишній колір, не витративши ні копійки

Цей варіант більше підійде тим, хто живе в приватному будинку або у своєму розпорядженні дачною ділянкою, хоча і для власників квартир методика в цілому підходить. Найпривабливіша її риса в тому, що зовсім не доведеться витрачати гроші.

Суть в тому, що сковороду ставлять в багаття на кілька годин, поки полум'я не прогорить. Вплив високої температури й відкритого вогню – вірний, хоча і порівняно «екстремальний» спосіб очистити нагар.

Очищення чавунної сковороди на вогні

Варіанти дій з найменшою витратою сил

Як відмити чавунну сковороду металевою щіткою

Найпростіше залучити металеву щітку. Це зажадає найменше часу і зусиль, досить буде один раз обполоснути місткість водою після процедури. Правда, є і мінус: на чавунній поверхні залишаться подряпини. Але якщо ви вже буквально на все готові, аби отримати результат, то цей варіант – точно для вас.

Є й інший спосіб витратити менше сил, ніж коли б то не було. У багатьох торгових центрах, на ринках, в магазинах пропонується окрема послуга – очищення чавунних сковорідок. Звичайно, цей спосіб вже не назвати безкоштовним, зате власних докладати зусиль взагалі не буде потрібно, достатньо буде трохи почекати. Після цього працівник поверне сковороду очищеної і блискучою.

Чи можна запобігти утворенню нагару

Щоб не довелося розв'язувати проблему, краще її не допускати. Те ж можна сказати і про появу гару, особливо якщо мова йде про нову, тільки що купленої сковороди. Щоб на ній якомога довше не утворювалася кіптява, необхідно:

Запобігаємо утворення нагару на чавунній сковороді
  1. посипати поверхню сіллю;
  2. розташувати виріб на сильному вогні;
  3. пропалити до тих пір, поки сіль не стане коричневою;
  4. зняти сковороду з вогню і почистити сіллю, поки вона не охолола;
  5. покрити поверхню рослинною олією і на деякий час поставити в духовку.

Після цього їжа надовго перестане пригорати та прилипати до дна. Хоча питання про те, як очистити чавунні сковорідки, не втратить своєї актуальності остаточно: навіть саморобний захисне покриття все одно через якийсь час дасть слабину.Однак якщо доглядати за виробом, то воно прослужить максимально довго, а зчищати нагар знадобиться не так вже й часто.

totop