Чи правда, що алюмінієвим посудом шкідливо користуватися

Чи правда, що алюмінієвим посудом шкідливо користуватися

Про те, чи шкідливо готувати в алюмінієвому посуді, замислюються далеко не всі, хто купує такі вироби, але питання залишається на слуху. Тим більше що посуд з алюмінію володіє безперечними плюсами, за рахунок яких вона і знайшла свою популярність:

  • коштує недорого в порівнянні з начинням з інших матеріалів;
  • має малу вагу - її легко брати в руки і переносити з місця на місце;
  • зберігати і мити все, що виготовлено з алюмінію, досить легко, оскільки метал невибагливий;
  • алюміній має гарну теплопровідність, так що приготовані в ньому страви виходять смачними і рідше пригоряють.
Естетична і витончена алюмінієвий посуд

До того ж більшість таких виробів виглядають естетично і витончено. При цьому не вщухають суперечки між фахівцями про те, наскільки такий посуд безпечна для здоров'я людини. Багато гіпотези і результати досліджень називають заангажованими, необ'єктивними.

Відразу слід сказати, що єдиного, однозначної відповіді з цього приводу немає. Вчені досі сперечаються один з одним, суперечка триває на рівні виробників посуду та інших товарів для дому. За рахунок цього з'явилося багато перебільшень, якими спекулюють прихильники різних точок зору.

Домисли і міфи про алюмінієвих виробах

Існує кілька тверджень, які однозначно не мають під собою наукової бази і представляють не більше ніж домисли або страшилки, розмноження і посилені народної чуткою:

  • Чи шкідливо готувати в алюмінієвому посудіАлюминий однозначно вреден, в такой посуде нельзя готовить еду. Это неправда. На сегодняшний день вред алюминиевой посуды не доказан однозначно. Известно, что из-за химических реакций для приготовления еды не рекомендован чистый алюминий. Но защитная плёнка из оксида или пищевой «нержавейки» на поверхности обеспечивает барьер между самим металлом и едой.
  • Алюміній однозначно шкідливий, в такому посуді не можна готувати їжу. Це не правда. На сьогоднішній день шкоду алюмінієвого посуду не доведений однозначно. Відомо, що через хімічних реакцій для приготування їжі не рекомендований чистий алюміній. Але захисна плівка з оксиду або харчовий «нержавійки» на поверхні забезпечує бар'єр між самим металом і їжею.
  • Їжа стає токсичною, якщо пригорає в посуді з алюмінію. Доповнення до попереднього міфу. Жодне авторитетне дослідження так і не підтвердило, що їжа, яка пригоріла в алюмінієвому посуді, в чомусь шкідливіше будь-який інший пригоріла їжі. У будь-якому випадку, коли блюдо пригорає, смачніше і корисніше воно точно не стає. Тут вже неважливо, в якому посуді його готували.
  • У алюмінієвих ємностях можна зберігати готові страви і напої. Тут важливо уточнити, що не рекомендований такий метал для тривалого зберігання. Щоб хімічна реакція на поверхні не псувала смак, властивості напоїв і страв, краще зберігати їх в скляних або керамічних ємностях.
  • Як і залізо, алюміній іржавіє. Це не правда. Він витравлюється під впливом кислоти, але цей процес не має з корозією нічого спільного. А ті, хто змішують різні поняття, просто не розбираються в хімії. Несприйнятливість до іржавіння - один з плюсів цього металу.
  • Посуд виходить крихкою. Це теж не так. При нормальній температурі алюміній володіє гнучкістю, але не крихкістю. Чим товщі стінки і дно, тим складніше буде прогнути поверхню і тим довше прослужить виріб.

Також противники алюмінієвого посуду все ще люблять лякати даними доповіді 50-річної давності, в якому стверджувалося, що вміст цього металу в мозку збільшено у людей з хворобою Альцгеймера. На сьогодні доведено, що ці дані були або збігом, або підтасовуванням фактів: ніякої реальної зв'язку між вмістом алюмінію в організмі і хворобою Альцгеймера немає. Цей недуга не вивчили до кінця, але вже встановили фактори, які як раз не здатні спровокувати захворювання: алюмінієвий посуд - один з таких.

Розібравшись з міфами й домислами, варто переходити до науково підтвердженим, обґрунтованим фактам.Чим небезпечна алюмінієвий посуд для здоров'я

Чим небезпечний алюмінієвий посуд

Чим небезпечний алюмінієвий посуд

Взаємодія цього металу з органічними сполуками, в тому числі з їжею і напоями, підвищує їх токсичність. Масштаб проблеми, як зазвичай, люблять перебільшувати. Але розумніше купувати посуд, на поверхню якої нанесено захисне покриття. Воно може в тому числі володіти антипригарні властивості.

Ось що точно відомо про вироби з цього металу:

  • і вручну, і в посудомийній машині їх можна мити, як і будь-які інші, але краще використовувати при цьому делікатні, неагресивні миючі склади, а ще - не накопичувати посуд в митті, щоб вона не лежала довго і не псувалася;
  • начиння з алюмінію деформується з більшою легкістю, ніж сталева, тому потрібно бути обережними, не ставити її надто жорстко, не упускати і не вдаряти по можливості, не користуватися металевими столовими приборами - тільки дерев'яними або силіконовими;
  • якщо з'явилася вм'ятина або подряпина на внутрішній стороні, то посудом краще з цього моменту не користуватися, щоб не виникало прямого контакту між металом і їжею.

У каструлях з алюмінію не пригорає каша, молоко і молочні продукти. Це одна з причин, за якими такі каструлі популярні у багатьох покупців, особливо у молодих сімей. На жаль, далеко не всі дотримуються перераховані правила - ситуації таких користувачів і поповнюють «скарбничку» тих, хто роздуває страхи покупців.

Чому не варто споживати чистий алюміній

Чому не варто споживати чистий алюміній

Цей метал - далеко не саме токсична і шкідливе, що є в навколишньому середовищі. Але чомусь сперечаються саме про те, чи шкідлива посуд з алюмінію. Можливо, справа в його популярності. У чистому вигляді він токсичний для людини, може стати однією з причин захворювань крові, легенів і бронхів, печінки. Хоча в невеликих кількостях він потрапляє в організм через питну воду, через багато видів їжі, через ліки (аспірин) або антиперспіранти. В цілому людина може без шкоди спожити до п'ятдесяти міліграмів (0,05 грама) алюмінію за добу - організм виводить їх природним шляхом.

Алюміній в посуді взаємодіє з кислотами, які містяться в їжі, наприклад в оцті і багатьох соусах. Але зазвичай ємність побутових розмірів не може в підсумку містити більше трьох міліграмів (0,003 грама) алюмінію, що становить менше 10% від допустимої добової дози.

Проблема в тому, що реакція триває багато годин або навіть кілька днів, коли їду зберігають в холодильнику або на повітрі.Весь цей час метал виділяється з поверхні і потрапляє в продукт, так що організм отримує потім великий у порівнянні з нормою обсяг токсичної речовини, а вивести його вже складніше: воно знаходиться в складі складного органічного з'єднання.

Щоб посуд не викликала такої реакції, виробники в розвинених країнах застосовують різні методи, наприклад електроліз. Суть цих методик в тому, щоб виріб в результаті покрилося захисною плівкою, що не вступає в реакції. Якщо плівка зруйнувалася через вм'ятини або подряпини, посуд варто викинути.

Який «термін придатності» посуду з алюмінію

Термін придатності начиння з алюмінію

На питання про те, чи шкідливо готувати в алюмінієвому посуді, відповідь рано чи пізно буде позитивним в будь-якому випадку. Справа в тому, що кожен виріб для приготування їжі має оголошений виробником межа використання (термін або загальне число застосувань), після чого стає або нефункціональним, або токсичним, або і те, і те одночасно.

Чисто алюмінієва начиння не так довговічна, як хотілося б. Регулярно використовувані ємності служать від двох-трьох років, але лише за умови, що за цей час вони не деформувалися і не подряпалися, що їх правильно і своєчасно мили. Визначити, що посуд відслужила свій термін, легко: на поверхні утворюються відрізняються за кольором вм'ятини, подряпини, плями, які при взаємодії з їжею темніють.

Коли з'являються такі пошкодження, їжа не тільки стає більш шкідливе. Вона прогрівається нерівномірно і легше пригорає. Якщо наполегливо продовжувати користуватися такою місткістю, то в стінці або дні в якийсь момент утворюється діра. Так що розумніше відразу замість старого вироби купити нове.

Підвищеним терміном служби - від п'яти років і більше - володіє так звана багатошарова посуд. Роль захисного покриття грає додатковий шар більш стійкого металу або сплаву, як правило харчової нержавіючої сталі.

Багатошаровий посуд

Обчно багатошарова посуд складається з таких шарів:

  1. Нержавіюча сталь
  2. Алюміній
  3. Нержавіюча сталь

Такий захист вирішує разом кілька проблем - і з недовговічністю, і з потенційною токсичністю. Звичайно, сталь теж не вічна, але причин для занепокоєння буде істотно менше, та й виглядають такі вироби привабливіше.

У порівнянні з іншими різновидами кухонного начиння не є якоюсь винятковою і особливою в тому числі алюмінієвий посуд, плюси і мінуси є у всього. Проте її можна з упевненістю називати класикою, так що в найближчі роки вона навряд чи втратить свою популярність. Головне, підбирати якісні вироби, звертатися з ними грамотно і своєчасно замінювати на нові.

totop