11 факторів шкоди цукру на ваш організм

11 факторів шкоди цукру на ваш організм

Зміст

Занадто багато цукру може скоротити вашу тривалість життя

Цукор може збільшити ваш інсулін

Цукор може піддати вас ризику розвитку діабету 2 типу

Цукор змушує вас набирати вагу

Цукор може збільшити ваш кров'яний тиск і ризик серцевих захворювань

Цукор може зіпсувати сигнали вашого мозку

Цукор може залишити вас ще голодним

Цукор може змусити ваш мозок страждати

Цукор може призвести до ожиріння печінки

Цукор руйнує ваші зуби

Цукор може підвищити ризик депресії

Ви любите солодке або живете заради своєї щоденної газованої води? Ви можете змінити свої звички, почувши, що робить цукор з вашим тілом.

Занадто багато цукру може скоротити вашу тривалість життя

Давайте будемо чесні: задоволення час від часу абсолютно нормально. Здорове харчування - це скоріше модель харчування як спосіб життя, а не один вихідний або навіть випадкове задоволення. Тим не менш, щоденне споживання доданого цукру може призвести до негативних наслідків на результати вашого здоров'я.

Дослідження, опубліковане в Американському журналі громадської охорони здоров'я, показало, що щоденне вживання цукру 567 грам асоціювалося з 4,6 роками старіння клітин, так само, як куріння сигарет, а старіння клітин раніше було пов'язано з більш коротким людським життям. Наслідки, які відбуваються з вашим тілом, коли ви перестаєте вживати цукор - корисні для вашого здоров'я.

Цукор може збільшити ваш інсулін

Одним з безпосередніх впливів цукру на організм є виділення великої кількості інсуліну, який регулює рівень цукру в крові. Сода - найгірший злочинець, каже Васанті Малік, науковий співробітник Гарвардської школи суспільної охорони здоров'я імені Чана. «Цукор в напої абсорбується дуже швидко, що призводить до швидкого підвищення рівня глюкози в крові та інсуліну», - говорить вона. «З часом це може призвести до резистентності до інсуліну [коли організму потрібно все більше й більше інсуліну, щоб бути ефективним], і поставити людину на шлях несприятливого метаболічного здоров'я». Природній цукор, як  у фруктах, не має таких негативних ефектів, тому що він в поєднанні з клітковиною, яка сприяє повільній абсорбції.

Цукор може піддати вас ризику розвитку діабету 2 типу

Якщо у вас високий рівень цукру в крові, ви вже можете бути на шляху до діабету 2 типу. «Інсулінорезистентність вимагає, щоб підшлункова залоза виробляла більше інсуліну, оскільки тканини не так чутливі до нього», - говорить Ед Зальцман, доктор медичних наук, науковий співробітник Лабораторії енергетичного метаболізму в Дослідному центрі з харчування людини при старінні при Університеті Тафтса Університету ім. Джина Майєра. «З часом підшлункова залоза може втомитися від цого надлишкового вироблення і перестане виділяти достатню кількість інсуліну. Коли це відбувається, може розвинутися діабет 2 типу». Навіть якщо ви не додаєте цукор в каву, ви все рівно можете споживати більше цукру, ніж думаєте.

Цукор змушує вас набирати вагу

Ваше тіло потребує цукру для енергії, а решта відкладується у вигляді жиру. Не дивно, що відношення цукру до збільшення ваги впливає на ваше здоров'я. «У ряді досліджень додавання цукру було пов'язано зі збільшенням ваги та ожирінням, що, в свою чергу, призводить до збільшення ризику діабету 2 типу», - говорить доктор Зальцман. Чому це відбувається, складно, але, можливо, пов'язано із запаленням слабкого ступеня, викликаного ожирінням, а також резистентністю до інсуліну, говорить він. Крім того, він зазначає, що споживання великої кількості цукру також пов'язано зі збільшенням окружності талії - жиру на животі. «Це незалежний фактор ризику серцево-судинних захворювань», - говорить доктор Малік.

Цукор може збільшити ваш кров'яний тиск і ризик серцевих захворювань

Ось як можна провести свій самий здоровий для серця день: скоротити цукор. «Велике споживання цукру було пов'язано зі збільшенням типу ліпідів у крові, званих ліпопротеїнами дуже низької щільності (ЛПДНЩ), що було пов'язано з ризиком серцево-судинних захворювань», - говорить доктор Зальцман. Цукор також може знизити рівень ЛПВЩ, «хорошого» холестерину, який захищає від проблем з серцем, говорить він. Плюс, будьте готові до високого кров'яного тиску. «Інсулінорезистентність може викликати гіпертонію через її впливу на нирки, структуру і функцію артерій і, можливо, на центри в мозку, які сприяють контролю артеріального тиску», - говорить він.

Цукор може зіпсувати сигнали вашого мозку

Хоча це не зовсім те ж саме, що наркотики, дослідження показали, що цукор викликає таку ж саму залежність, як кофеїн і нікотин, згідно з дослідженням, опублікованим в Frontiers in Psychiatry, і вживання його може призвести до «тяги», підвищеної толерантності до солодкої їжі. «Мучні, солодкі на смак продукти харчування можуть призвести до посилення споживання цих продуктів у тій частині мозку, яка називається лімбічної системою», - говорить доктор Зальцман. «По суті, ми вчимо наш мозок любити і хотіти ці солодкі на смак продукти, і це може приpвести до збільшення споживання». Доктор Малік також говорить, що цукор може стимулювати центри задоволення вашого мозку, подібно до наркотиків. Якщо ви швидко стаєте наркоманом глюкози, скористайтесь цими рекомендаціями щоб прогнати свою цукрову залежність.

Цукор може залишити вас ще голодним

Оскільки ви не отримуєте ніяких реальних поживних речовин, коли їсте цукор, ви все одно можете відчувати себе голодним. Крім того, з солодкими напоями «вважається, що калорії з цукру в рідкій формі не є насыщающими, і люди не в змозі повністю врахувати калорії, які були спожиті в рідкій формі, з компенсаторним скороченням калорій при наступних прийомах їжі», - говорить доктор Малік. Таким чином, ви можете в кінцевому підсумку з'їсти більше калорій в цілому.

Цукор може змусити ваш мозок страждати

Ще одна причина, щоб обмежити споживання цукру. Дослідження показують, що сода шкідлива для вашого мозку, як і інші додані сахари. Дослідження, опубліковане в Nutrients, прийшли до висновку, що харчування з високим вмістом цукру і жирів порушує ряд функцій пам'яті, включаючи короткочасну пам'ять.

Цукор може призвести до ожиріння печінки

Хвора печінка - це лише один з багатьох впливів цукру на організм, особливо коли його вживають у великих кількостях. «Фруктоза метаболізується в печінці, і надмірне споживання може призвести до вироблення жиру в печінці, що є ще одним шляхом до погіршення метаболічного здоров'я», - говорить доктор Малік. В Україні за останні 10 років значно зросла кількість захворювань неалкогольною жировою хвороби печінки, а ваші фактори ризику включають ожиріння, переддіабет і високий рівень холестерину.

Цукор руйнує ваші зуби

Те, що ваш стоматолог сказав вам, коли ви були дитиною, правда. «Оральні бактерії люблять цукор точно так само, як і ми, і коли вони насолоджуються ним, кислота виділяється як побічний продукт», - говорить Санда Молдаван, DDS, пародонтолог в Беверлі-Хіллз. «Ця кислота впливає на емаль зубів і дозволяє бактеріям проникати в більш глибокий шар структури зуба, званий дентин». Чим більше цукру ви їсте, тим більше стає кислим рот і тим швидше розвиваються порожнини. Плюс, цукор живить зростання дріжджів, який може зробити куточки рота або мови червоними. «Це також супроводжується відчуттям, що нагадує липучку, або чутливість до гострої їжі», - говорить вона. Цукровий зв'язок також є причиною того, що діабет 2 типу є одним з багатьох захворювань, які можуть виявити ваші зуби.

Цукор може підвищити ризик депресії

Споживання занадто великої кількості цукру може посилити вашу депресію, згідно з дослідженням жінок в постменопаузі в Американському журналі клінічного харчування . «Мені подобається говорити своїм пацієнтам, що в правді говориться: «Ти є те, що ти їси», - говорить психолог Дебора Серані, доктор психологічних наук, відзначений нагородами, автор книги «Депресія в подальшому житті». «Високий рівень цукру у формі простих вуглеводів призводить до стрибків та збоїв у рівні глюкози, що може погіршити настрій, підвищити дратівливість, збудження, нерегулярний сон і збільшити запалення». Замість цього жуйте нежирний білок, складні вуглеводи і продукти з омега-3, фолатом та вітамінами групи В.

Так скільки ви можете вживати?

Багато продуктів містять набагато більше цукру, ніж ви думаєте. Дієтичні рекомендації Міністерства сільського господарства США свідчать, що не більше 10 відсотків ваших калорій повинні надходити з доданого цукру - для дієти 2000 калорій це 200. Американська кардіологічна асоціація більш сувора, з обмеженням в 100 калорій для жінок і 150 для чоловіків. Термін «доданий цукор» позначає цукор, який додаеться в оброблені і готові продукти, а також цукор, що додається під час споживання, - говорить д-р Зальцман.  «Більшість досліджень присвячено тому, що цей доданий цукор потенційно шкідливий».

 Медичний огляд Джесіки Левінсон, MS, RDN, CDN, 19 листопада 2019 р.

Всі статті, розміщені на сайті і які стосуються медичної тематики, не є альтернативою консультації лікаря, а також не вважаються підставою для постановки діагнозу і призначення терапії.

Весь контент сайту надано виключно в якості довідкових матеріалів, мета яких – зробити відвідувачів більш обізнаними, проте кожен повинен розуміти, що на підставі розміщених даних неможна діагностувати у себе хвороби і, тим більше, лікувати їх без відома лікаря.

Адміністрація сайту та автори матеріалів, розміщених на ньому, не несуть відповідальності за будь-які негативні наслідки, які спричинить за собою самовільне теоретичне і / або практичне застосування наданої інформації.

totop